Ambassade van België in Tsjechië
Home Ambassade in Praag Welkomstwoord van Z. E. de Ambassadeur

Welkomstwoord van Z. E. de Ambassadeur

Geachte mevrouw, geachte heer,

 

Welkom op de website van de Ambassade van het Koninkrijk België in de Republiek van Tsjechië.

 

Na de “fluwelen revolutie” in 1989 en sinds ze lid werd van de NAVO en de Europese gemeenschap, is de Republiek van Tsjechië een partnerland en een vriend van België. Nochtans hebben de territoria die deze twee landen nu beslaan historische banden die veel ouder zijn en teruggaan tot het Habsburgse rijk waarvan ze beiden deel uitmaakten.

 

Een maand na de proclamatie in 1918, was België een van de eerste landen die de onafhankelijkheid van Tsjechoslowakije erkende. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden de Belgische en Tsjechoslowaakse regeringen hun toevlucht in Londen om samen met de geallieerden de strijd voort te zetten. Tsjechoslowaakse soldaten namen deel aan de bevrijding van België, terwijl Belgische soldaten deelnamen aan de bevrijding van Tsjechoslowakije. Daarna verwelkomde België veel Tsjechoslowaken die de communistische repressies ontvluchtten.

 

Vandaag werken België en Tsjechië nauw samen op politiek, economisch en militair vlak. De twee landen helpen een sterk en welvarend Europa te bouwen, gebaseerd op gemeenschappelijke waarden en gedreven door liefde voor vrijheid en rechtvaardigheid. Op internationaal niveau dragen Tsjechië en België bij aan collectieve inspanningen voor ontwikkeling, vrede en veiligheid in de wereld. Hun handel groeit voortdurend, en hun menselijke relaties worden ook intensiever, door toerisme, cultuur en academische samenwerking.

 

De roeping van de Belgische ambassade in Praag is om deze samenwerking te versterken. Ze grijpt ook in, ter ondersteuning van de regio's, in de ontwikkeling van handel en investeringen tussen de twee landen. Bovendien biedt ze Belgen die in Tsjechië wonen de administratieve diensten waarop ze recht hebben, en helpt het Belgen in transit die zich in moeilijkheden bevinden.

 

Ik wens u een aangename kennismaking met de inhoud van deze site.

 

Grégoire Cuvelier

Ambassadeur