Ambassade van België in Tsjechië

België in Tsjechië

Welkom op onze website!
 

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

 
Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op
prague@diplobel.fed.be of telefonisch op +420 257 533 525. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en lees het reisadvies.

Zoals minister Goffin opmerkte in zijn brief van 17 maart, staan we voor uitzonderlijke omstandigheden en is soms wat geduld nodig. Alvast bedankt voor uw begrip.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Voor vluchten gecharterd door een ander land dan België in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie, moet u er rekening mee houden dat het aantal beschikbare plaatsen voor Belgische burgers de exclusieve bevoegdheid is van de staat die deze vlucht organiseerde. Als er niet genoeg plaatsen zijn om alle Belgen die dat wensen terug te brengen, wordt prioriteit gegeven aan de meest kwetsbare landgenoten (gezondheid, ernstige aandoeningen) of degenen die reizen met zeer jonge kinderen.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

 
Lokaal
nieuws

Het coronavirus Covid-19 in Tsjechië

Verandering werkwijze loket

Update 17.3.2020

Door de noodtoestand die uitgeroepen werd door de Tsjechische regering met beperking van de bewegingsvrijheid van alle personen op het Tsjechisch grondgebied en om op geen enkele wijze bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus verandert de werkwijze van het consulaat:

Voortaan kunt u zich uitsluitend aan het loket aanbieden na afspraak. Deze afspraak kunt u maken per email of per telefoon. Tijdens dit contact zal uw vraag onderzocht en op hoogdringendheid beoordeeld worden. 

E-mail: prague@diplobel.fed.be

Tel.: +420 257 533 525,  +420 257 533 524

 
Reisverbod

Wegens het risico om geblokkeerd te geraken worden door de FOD Buitenlandse Zaken alle reizen naar het buitenland afgeraden. 

Meer informatie hier

 
Noodtoestand

De regering van de Tsjechische Republiek roept met ingang van 14 maart 2020  (00.00) de noodtoestand uit.

  • Reizigers die vertrekken vanuit België mogen vanaf 14 maart 2020 (12.00 uur) Tsjechië niet binnenkomen. Deze maatregel is ook van toepassing op reizigers uit de volgende landen: China, Italië, Korea, Iran, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië, België, Oostenrijk.
  • Het is Belgen die in Tsjechië verblijven (verblijfsvergunning) verboden om een van de bovengenoemde landen te bezoeken, inclusief België. Als ze dat doen, kunnen ze niet terugkeren naar Tsjechië.
  • Mensen die als toerist in Tsjechië verblijven, zijn niet verplicht het land te verlaten. Als ze dat doen, kunnen ze niet terugkeren.
  • Toeristen die in Tsjechië verblijven, kunnen het land verlaten.

Link naar meer informatie op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjechië en op de website van het Ministerie Buitenlandse Zaken van Tsjechië.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook ten zeerste aan uw reis te registreren via Travelersonline.

Het wordt aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen, en/of de instructies op de site van het Tsjechische Ministerie van Gezondheid.

 

Nieuws

29 mei

Vandaag is het internationale dag van de VN-blauwhelmen. Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin uit zijn waardering voor de meer dan 95.000 mannen en vrouwen die zich wereldwijd met veel toewijding inzetten in de dertien vredesoperatie onder de vlag van de Verenigde Naties.

25 mei

Verklaring van Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van twee Protocollen bij het VN-Kinderrechtenverdrag, 25 mei 2020.

21 mei

We prijzen de inspanningen van de Burundese burgers die zich resoluut hebben geëngageerd in het verkiezingsproces, sommigen met risico voor hun eigen leven of fysieke integriteit. Dit proces heeft geleid tot de drievoudige stembusgang van 20 mei, een cruciale stap in het consolideren van de politieke en institutionele stabiliteit van het land.

17 mei

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit schrapte uit de lijst van geestesziekten. Sinds 2004 is 17 mei Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOBIT), dag waarop seksuele diversiteit wordt gevierd, maar ook de aandacht wordt gevestigd op discriminatie en geweld tegen LGBTI personen.