Veelgestelde vragen

Overzicht van veelgestelde vragen aan de Ambassade.

  1. Laatst bijgewerkt op

Hieronder vindt u de volgende onderwerpen: 


Uw documenten en/of geld zijn verloren of gestolen?

Dit moet u doen:

  • Blokkeer uw bankkaarten and kredietkaarten via CARDSTOP.
  • Als u zeer dringend geld nodig heeft, kunt u via WESTERN UNION een geldtransfer laten overmaken van om het even waar in de wereld.
  • Richt u tot het dichtstbijzijnde politiekantoor om daar aangifte te doen van de diefstal of het verlies. ("policejní ohlášení o ztrátě nebo odcizení").

U kunt zich hiervoor begeven naar om het even welk politiekantoor, maar het kantoor dat het dichtst bij de ambassade gelegen is, vindt u hier.

Uw identiteitskaart of paspoort zijn verloren of werden gestolen?

  • Blokkeer uw paspoort of identiteitskaart via DOCSTOP.
  • Als u met de auto, de bus of de trein naar Belgie terugkeert, is een politieverklaring van aangifte of verlies voldoende om daarmee naar Belgie terug te keren en daar een nieuwe identiteitskaart of nieuw paspoort aan te vragen.
  • Als u met het vliegtuig naar België terugkeert, of per vliegtuig uw reis naar elders verderzet, heeft u een Emergency Travel Document nodig van de Ambassade van Belgie in Praag.


Uw Belgisch rijbewijs verloren of gestolen

Dit moet u doen:

Personen die geschrapt zijn uit de bevolkingsregisters en die wonen in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte kunnen geen duplicaat bekomen van  hun Belgisch rijbewijs. Ze kunnen enkel een attest bekomen in de gemeente waar de aanvrager het laatst heeft gewoond. Op basis van dit attest kunnen ze een rijbewijs krijgen in de lidstaat waar ze verblijven.

Personen die ingeschreven zijn in België en tijdelijk verblijven in Tsjechië kunnen een duplicaat bekomen in de Belgische gemeente waar ze zijn ingeschreven op basis van een verklaring van verlies of diefstal (in geval van diefstal afgegeven door een politiedienst).


Visum voor België

U vindt meer informatie op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken van de FOD Binnenlandse Zaken.

Let op, de visumkosten moeten betaald worden in Tsjechische kronen.


Geldigheid Belgische reisdocumenten in het buitenland

U vindt meer informatie via de volgende links:


Informatie nodig van een notaris?

Notarissen in België en de Tsjechische Republiek:


Uw reis is in de war gelopen vanwege een defect paspoort?

Ten gevolge van een productiefout in uw paspoort, is uw reis niet verlopen zoals voorzien en u meent schade te hebben geleden:

  • u moest uw vertrek uitstellen of annuleren  
  • u moest in het buitenland blijven in afwachting van een nieuw paspoort 
  • u moest uw reis onderbreken en naar huis terugkeren 

U kunt in dat geval aan de FOD Buitenlandse Zaken een schadevergoeding vragen voor de geleden schade.

Meer inlichtingen aan het loket paspoorten van uw ambassade of consulaat of hier.


Legalisatie van documenten

Situatie in België en de Tsjechische Republiek:


Franstalige en Nederlandstalige bibliotheken in Praag

Franstalige bibliotheek

Website

De Boeken van de Buren

Een nieuwe afdeling van het Goethe Instituut in Praag presenteert sinds 6 maart 2013 een collectie Nederlandse literatuur.

De Boeken van de Buren is een bibliotheek en leeszaal met literatuur van Vlaamse, Nederlandse en Tsjechische schrijvers. Het project is een samenwerking van de Vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering, het Goethe Instituut en de vereniging van neerlandici in de Tsjechische Republiek NEBE.

De bibliotheek heeft twee groeiende doelgroepen: de nederlandstalige expats in de Tsjechische hoofdstad en de studenten neerlandistiek van de universiteiten in Praag, Brno en Olomouc. Bij de opening bestaat de collectie uit zo'n 700 titels. Literaire werken van levende auteurs en de grote klassieken vormen de zwaartepunten.

De Boeken van de Buren is een plaatsbibliotheek. De werken kunnen ter plekke worden geconsulteerd.

De openingsuren van de bibliotheek zijn als volgt: van dinsdag tot donderdag van 13:00 tot 19:00 en op vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00.

Adres: Masarykovo nábrezi, 32, Praag 1.

De verzameling wordt met de financiële hulp van de Vlaamse Overheid de volgende twee jaar verder uitgebouwd. De actualiteit zal zo goed mogelijk worden gevolgd. De presentatie zal vanaf het najaar 2013 ook worden gekoppeld aan auteurslezingen, vertaalworkshops en boekpresentaties.

Via de website van de Vlaamse Vertegenwoordiging in Praag zullen de lezers op de hoogte kunnen blijven van de activiteiten. Op hetzelfde adres ontvangen we ook graag suggesties om de kwaliteit en het aanbod verder te verbeteren.